Actoria, datorită naturii sale evocatoare, poate influența procesele de schimbare în moduri în care calculele statistice nu pot. Într-un proces de actorie trei părți diferite interacționează în crearea de sens; introducere/pregătire, interpretarea rolului și reflecție. Aceste piese sunt, de asemenea, parte a unui proces de cercetare calitativă. Un subiect special (întrebare, temă în acest caz de bullying), care este explorat. Cercetarea este realizată în acțiune și este, prin urmare, o activitate, care include gânduri, corp și emoțiile. Crearea unui context împreună cu participanții poate deschide noi posibilități pentru înțelegere și interpretare. Copiii, daca sunt stăpâni pe ceea ce fac și se simt ca și cum ar putea realiza aceste lucruri, ei vor prospera.
Copiii trăiesc experiența practică, joacă și gândesc mai mult atunci când le sunt prezentate situații pe care trebuie să le rezolve. În cazul în care o fac într-un mod practic în care trebuie să reacționeze fizic vor fi capabili să se confrunte cu viața cu mai multă încredere. Metodologiile de cercetare se bazează pe un “ciclu Planifică-Acționează-Observă-Reflectează” sau pe un “proces spirală care alternează între acțiune și reflecție critică”. Cercetarea acțiunii: “…. încearcă să acționeze în direcția acțiunii eficiente prin procese bune si participare corespunzătoare. Încearcă, de asemenea, să colecteze date adecvate, și să le interpreteze bine. Cercetarea acțiunii se face, în cel mai bun caz, în așa fel încât acțiunea și cercetarea să se evidențieze reciproc.” Există posibilități de a utiliza metoda de cercetare pe bază de dramă ca parte integrantă a interviurilor de grup.
Un obiectiv ar fi de a livra o mică piesă de teatru cu privire la bullying, în urma cercetării cu tinerii înșiși și, dacă este posibil, includerea lor de asemenea în proiectarea conținutului. Aceasta ar include cursul obișnuit al workshop-urilor pentru a explora și a discuta aceste probleme cu profesorii, părinții etc.
Un alt obiectiv este un workshop de teatru participativ, care explorează problemele de hărțuire în școlile primare și secundare și crește gradul de conștientizare a problemei în rândul tinerilor. Unele dintre scenele workshop-ului sunt jucate de public (care ar putea fi alți copiii din școală, părinți, profesori); acestora le este dată apoi șansa de a reacționa ca spectator. În grupuri tinerii vin cu propriile idei pentru a contesta hărțuirea. După ce fac sugestii cu privire la ceea ce ar fi putut face un spectator pentru a îmbunătăți situația, membrii audienței sunt invitați pe scenă pentru a adopta sugestia de a explora cat de eficientă ar putea fi o astfel de strategie iar acest lucru este apoi discutat cu publicul.
Acest lucru poate fi de fapt livrat ca o abordare la nivelul întregii școli, oferind o serie de strategii pentru a face față amenințărilor și pentru a responsabiliza participanții prin construirea încrederii și creșterea gradului de conștientizare în întreaga comunitate școlară. Actoria va permite studenților să “repete pentru viață”, prin vizualizarea situațiilor posibile în mod creativ, încercând strategii și ajutând toate părțile interesate în dezamorsarea comportamentelor negative și neproductive asociate cu hărțuirea. Ar fi esențial pentru grupuri să dezvolte contracte care ar putea fi din nou vizitate pe bază de timp stabilit ca o măsură pentru a monitoriza eficacitatea intervenției anti-bullying. Structura ar putea arata după cum urmează:
În acest proiect, am ales în mod deliberat să acordăm mai puțină atenție delincvenților. În timp ce problema “comportamentului violent” este prea complexă și largă pentru a fi rezolvată într-un astfel de proiect scurt, ne propunem să sporim conștientizarea și încrederea în sine a participanților în a se confrunta cu incidentele de violență. Chiar dacă noi nu acordăm o atenție deosebită delincvenților, considerăm că proiectul va avea un efect preventiv asupra unui grup specific de potențiali agresori. Nu asupra celor considerați cazuri problemă specifice, dar asupra unui grup mai mare de oameni care sunt mai sensibili la presiunea grupului.